All for Joomla All for Webmasters

ÎNCEPUTURILE
Prin 1964, aveam 12 ani şi mergeam cu copiii de pe strada mea la Ştrandul din Bartolomeu, un cartier mărginaş al Braşovului: de o parte a bazinelor era un teren cu gazon, ca un teren de fotbal. Acolo se bătea mingea, se juca fotbal sau volei de către copiii, în majoritatea lor români. Şi acolo am văzut un băiat cu vreo 3-4 ani mai mare decât mine, care cu o chitară de lemn, atrăgea asistenţa cântând diferite cântece. Mi-a rămas în minte un cântec care avea un text despre Mariana şi o savarină. Mi-a plăcut enorm şi m-am gândit atunci, ce frumos ar fi fost să pot cânta şi eu la chitară. Peste câţiva ani aveam să-l cunosc pe acel băiat cu ochelari cu multe dioptrii: Liviu Prejmereanu, un muzician plin de talent şi poli instrumentist de valoare. CITESTE TOT !


1974

74 Formatia s-a infiintat in august 1974 la Casa de Cultura a Studentilor din Brasov, in urmatoarea componenta:

 • SANDU ALBITER – chitara, vocal – student in anul II la Facultatea de Silvicultura
 • NICU STĂNESCU – chitara, vocal – muncitor
 • GŸURI VASS – bass – student la TCM
 • DAN GHEORGHE “ŢÂCĂ” – tobe – student la AR
Numele a venit dupa ce directorul de atunci de la Casa de Cultura a Studentilor s-a opus numelui “DR. BLUES” ales de noi, generic in voga atunci (vezi DR. JOHN, DR. HOOK, etc.), mai ales ca membrii grupului intentionau sa cante standarde din zona blues-ului.
Numele provizoriu “GRUP ‘74” a ramas definitiv in urma rapidelor succese ale formatiei la festivaluri precum: Festivalul Artei Studentesti, “Primul Ghiocel” – festival interjudetean, sau “Cantarea Romaniei” si ale primelor inregistrari Radio. Formatia facandu-se deja cunoscuta sub acest nume, titulatura a ramas definitiva.

1980

80In vara lui 1980, GRUP ’74 pleaca intr-un turneu in URSS impreuna cu DIDA DRAGAN, Florin Ochescu – chitara, VALI STERIAN si MIRCEA BODOLAN, unde timp de o luna strabat URSS de la Moscova la Novosibirsk. In iarna lui 1980, Sandu Albiter pleaca la Bucuresti, unde formeaza “SENS UNIC” impreuna cu DORU TUFIŞ – voce, chitara, LIVIU HRIŞCU – tobe, ERWIN SURIN – clape, si in locul lui in GRUP ’74 vine ADRIAN ORDEAN – voce, chitara, impreuna cu care GRUP ’74 ocupa locul 3 la Festivalul Arhitecturii din Bucuresti, in 1981. In acelasi an formatia pleaca in Republica Democrata Germana, fara Adrian Ordean, care se alatra formatiei “SENS UNIC” in locul lui Doru Tufiş, iar in primavara anului 1982 se alatura formatiei “ROSU SI NEGRU”, iar SANDU ALBITER revine in GRUP ’74 cu care pleaca pentru 2 ani in RDG. Acolo, prin aranjamente de culise, intreaga formative se va exila in SUEDIA, unde va active o lunga perioada de timp sub numele de “SOUND COMPANY”.

Singur Sandu Albiter se intoarce din RDG in Romania si reformeaza GRUP ’74 in componenta:
 • SANDU ALBITER – chitara, voce
 • RAMIRO JUNGER – clape, voce
 • DAN MICU – clape
 • PAUL PANAIT – bass
 • GEORGE IRIMESCU – tobe

1977

77La scurt timp se fac modificari de compontenta:

 • Vine Daniil Proca (vocal, sax, pian – student la TCM),
 • Paul Panait – bass,
 • De la Liceul de Muzica Brasov, vin elevii Dănuţ Drucher – clape
 • Romică Rădoi la tobe, inlocuindu-l pe Dan Gheorghe, care este luat in armata.

In aceasta formula, GRUP ’74 ocupa locul 3 la Festivalul National al Artei Studentesti, la Galati, in anul 1977, cu piesa “Variatiuni 5+1”. Piese precum: “Oameni buni”, “Toamna”, “Orologiul”, “Flori de timp” ajung pe posturile de Radio si TV, dar si in topul revistei “Saptamana”.

La emisiunea TV realizata de A. Paunescu – “Antena va apartine” – un concurs intre judetele tarii, transmis in direct, GRUP ’74 pune in dificultate decizia finala, unde, acordandu-se nota 10 pentru piesa prezentata, se inclina balanta in favoarea judetului Brasov. Nota nepermis de mare pentru o formative rock, dupa o lunga deliberare, se decide in final ca totusi Brasovul sa castige acea etapa.


1987

87
Pana in 1987 formatia face turnee prin tara, acompaniindu-i pe CORINA CHIRIAC, DAN SPĂTARU sau MIRABELA DAUER si inregistreaza noi piese la Radio, precum: “IUBIRE, SOARE SI FOC”, “TINERETEA ACESTUI PAMANT”, “DE ZIUA TA”, “PRIMUL CONCERT”, se fac filmari pentru TVR. Intr-o componenta conjuncturala, Sandu Albiter si George Irimescu pleaca in Danemarca in 1987.
Dupa intoarcerea in Romania in 1988, GRUP ’74 reapare intr-o noua componenta:
 • SANDU ALBITER – voce, chitara
 • LEO IOAN – chitara, voce
 • ADI VĂLUŞESCU – clape
 • STELU PAVEL – bass
 • PUIU DELIORAN – tobe,
formula in care apare la Electrecord primul album integral GRUP ’74 cu titlul “RASARIT”, dupa primele aparitii editate anterior: in 1979 GRUP ’74 apare pentru prima oara discografic pe albumul editat de Casa de Discuri “Electrecord”; “FORMATII ROCK ROMANESTI” – volum III, cu piesa semnata de Sandu Albiter “VENITI SA CANTAM”, piesa care mult mai tarziu, in 2009, va fi, printre alte cantece, folosita pe coloana sonora a filmului “AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR”, a regizorului CRISTIAN MUNGIU.

1979

79In 1979 GRUP ’74 face prima iesire din tara, intr-un turneu impreuna cu Teatrul Muzical Brasov, perioada in care se face o noua schimbare de componenta: in locul lui Romică Rădoi si Dănuţ Brucher, plecati si ei in armata in urma admiterii la Conservatorul din Bucuresti, vin de la “Experimental Q”, absolventi ai Conservatorului din Cluj, Nicky Bucaciuc – bass, Puiu Delioran – tobe, si, pentru o scurta perioada, Eugen Tunaru – clape, schimbat ulterior cu Lucian Nireşteanu si apoi cu Andrei Szabo, iar la percutie vine George Irimescu.

Tot in perioada 1979 – 1980, o aparitie discografica inedita, cu ajutorul unui prieten neamt, se face in Republica Federala GERMANIA, apare un single pe a carui fata A este GRUP ’74 cu piesa “EL LAKO – STUDIU II”, iar pe fata B trupa germana “INFINITY DRIVE”.


1992-1993

93
In perioada 1992 – 1993, din nou intr-o formula de conjunctura, Sandu Albiter pleaca in Germania, dupa care, la intoarcere, reformeaza GRUP ’74 in urmatoarea formula:
 • SANDU ALBITER – voce, chitara, compositor
 • MIRCEA CRIŞAN – voce, tobe, compositor
 • NAE MATEI – clape
 • PAUL PANAIT – bass, inlocuit la scurt timp de BOB COLEŞIU.